Coronapandemin

Ekonomisk kris för många folkhögskolor

1:59 min

Många folkhögskolor har drabbats hårt av att korta kurser och konferenser ställts in under coronapandemin. På Viskadalens folkhögskola utanför Borås beräknas verksamheten gå back med över elva miljoner kronor i år.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Vi har ju tappat 80-90 procent av våra korta kurser från mars och framåt. Allt kapital, allt som vi kunnat spara måste vi nu använda för att täcka de hål som det har skapat. Vänder det inte till jul kommer vi att få svåra problem framöver, säger Magnus Linder som är rektor på Viskadalens folkhögskola.

Det är främst organisationer inom arbetarrörelsen som brukar komma på kortkurser och konferenser till Viskadalens folkhögskola, vilket ger inkomster i form av statsbidrag och uthyrning av rum. Men nu har coronapandemin alltså slagit undan benen för den verksamheten.

Skolans längre kurser, där man bland annat kan läsa in gymnasiet, rullar på ungefär som vanligt. Men utan de tusentals konferensbesökarna varje år förlorar skolan inte bara miljoner i intäkter utan även sin förankring i samhället, enligt Magnus Linder.

– Folkbildningens uppdrag är ju inte bara att vara gymnasieutbildning, utan också bildning, demokrati och att stärka folkrörelserna, säger han.

Ett 30-tal av de folkhögskolor som drivs av föreningar eller folkrörelser väntas gå rejält back i år, enligt deras samarbetsorganisation RIO. Därför har man bett regeringen om ett extra coronastöd på mellan 250 och 350 miljoner kronor.

Utbildningsminister Anna Ekström vill inte svara på frågor om det här. Hon hänvisar till regeringens budget som presenteras på måndag. Men för Viskadalens folkhögskola väntar oavsett svåra tider, enligt Magnus Linder, som sagt upp 13 av skolans 45 anställda.

– Även om det här skulle ta slut imorgon så kommer det här ha konsekvenser de närmsta fem, sex åren att kunna komma tillbaks till en vettig ekonomi igen.

Henrik Dammberg
henrik.dammberg@sverigesradio.se