Politik

Partisekreterare vill ta över som språkrör i MP

1:37 min

Ännu ett toppnamn inom Miljöpartiet vill ta över språkrörsposten efter Isabella Lövin. Det är partiets partisekreterare Märta Stenevi som nu ger besked om att hon kandiderar till posten.

Märta Stenevi säger att hon tror att hon kan bidra med ett större mod i partiet

– Jag tror att jag kan bidra med ett större självförtroende. Jag ser att vi har gjort så mycket bra under de här åren, men att vi också har varit lite ängsliga.

Isabella Lövin avgår som språkrör för Miljöpartiet vid en extra kongress i januari nästa år och då ska en efterträdare utses. Flera har redan anmält sitt intresse för att ta över. Janine Alm Ericson som är gruppledare för partiet i riksdagen, riksdagsledamoten Rebecka Le Moine och partiets migrationspolitiska talespersonen Annika Hirvonen har alla sagt att de kandiderar. En av förhandsfavoriterna till uppdraget, europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke gav tidigt besked om att hon inte vill bli språkrör.

Märta Stenevi, som nu alltså ger sig in i partiledarstriden, valdes till partisekreterare för Miljöpartiet förra året. Dessförinnan har hon varit kommunalråd i Malmö och regionråd i Skåne. En fråga som nu åter lyfts i Miljöpartiet i och med språkrörsvalet är den om ett av de två språkrören borde vara utanför regeringen. Men Märta Stenevi tror inte att det skulle gagna partiet.

– När det efterfrågas så finns det en tanke om att vi skulle kunna säga två saker samtidigt. Men jag menar att det vi behöver som parti, det är att vara överens om vilka kompromisser som är nödvändiga och då försvara dem. Men de kompromisser som vi inte ser att vi kan göra, de ska vi inte göra, och det behöver vi vara överens om, säger Märta Stenevi.