Pensionstillägget

Besvikelse hos pensionärer efter uppgörelse

2:06 min

Ett inkomsttillägg på max 600 kronor i månaden för pensionärer som arbetat i minst 40 år, införs den 1 september 2021.

Pengarna går till dem med en allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden. Skillnaden i pension mellan de som arbetat och de som inte arbetat måste bli större, anser socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

 – För att få 600 kronor, som är maxbeloppet, då krävs det att man har bott och arbetat i Sverige i 40 år. Poängen med den här reformen, det är att öka avståndet mellan de som har garantipension och de som har jobbat ett helt yrkesliv, men som på grund av låga löner har låg pension i dag.

Det är de med en allmän pension på mellan 11 000 och 14 000 kronor i månaden som får 600 kronor i månaden från 1 september nästa år. En upptrappning till det beloppet görs från 9 000 kronor i månaden och en nedtrappning fram till max 17 000 kronor i månaden i allmän pension. Tjänstepension eller bostadsbidrag påverkar inte möjligheten att få det här tillskottet.

Men Kristina Wahlström, som tillhör just den grupp som inkomsttillägget siktar på, är inte imponerad av beloppet.

– Jag är ju kvinna, med låg pension, som jobbat inom vården och tagit hand om mina barn. Och det syns ju nu i plånboken att det inte var så lyckat, kanske. Men man får ju ingen hjälp, så 600, det är ingenting för mig. Men man får naturligtvis vara tacksam för något, men jag är inte nöjd.

En annan förbättring för landets pensionärer är att skillnaden mellan skatt på lön och skatt på pension försvinna. Det sa finansminister Magdalena Andersson i dag (S).

– Vi kommer att ta det sista steget för att sluta skatteklyftan mellan pensionärer och de som arbetar och den kommer att vara helt sluten 1 januari 2023.

Men från början var det tänkt att klyftan skulle försvinna tidigare än så, och ordföranden för SPF Seniorerna, Eva Eriksson, är besviken.

– Vi hade ju dock väntat oss att detta skulle ske tidigare och nu får vi höra att det kommer inte att ske förrän 2023, så det är väl ändå lite besvikelse i detta.