Ekonomi

FI inleder ny utredning av Swedbank

1:23 min

Finansinspektionen (FI) utreder Swedbank för misstänkt marknadsmissbruk. Det handlar bland annat om offentliggörande av insiderinformation.

Utredningen nu är ytterligare en del av efterspelet till SVT Uppdrag gransknings avslöjande i februari i fjol om misstänkt penningtvätt via Swedbanks kontor i Baltikum. Finansinspektionen kommer nu att utreda hur insiderinformation inför avslöjandet offentliggjordes.

Så sent som i mars beslutade Finansinspektionen att bötfälla Swedbank med sanktionsavgifter på fyra miljarder kronor för brister i hanteringen av just penningtvätt.

Fortfarande pågår också en utredning mot tidigare vd:n Birgitte Bonnesen, som misstänks för röjande av insiderinformation grovt svindleri.

Finansinspektionens utredning omfattar perioden 20 september 2018 till 20 februari 2019 och gäller alltså misstänkta brott mot marknadsmissbruksförordningen.

– Vi har betalat böter för brister och tillkortakommanden som är kända. Nu har Finansinspektionen kommit in med en fråga från samma tidsperiod, och för oss så innebär det att vi fokuserar på den här frågan och svarar myndigheten, säger Unni Jerndal, presschef på Swedbank.