Protester

Ny rapport: Mer än 500 personer har fallit offer för tortyr

1:50 min

Mer än 500 människor har fallit offer för tortyr i Belarus och tusentals har gripits och misshandlats efter presidentvalet. Om detta talades det idag på ett extrainkallat möte med FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

– Vi kräver att våldet mot fredliga medborgare ska upphöra omedelbart. Demonstranter grips olagligt, misshandlas och våldtas, några av demonstranterna har hittats döda. Det sa den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja när hon idag framträdde via videolänk inför FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Tichanovskaja krävde att FN och det internationella samfundet ska utreda och dokumentera alla de grymheter som människor får utstå i Belarus sedan presidentvalet den 9 augusti 2020. 

Som Ekot kunde berätta i morse finns mer än 500 fall av tortyr dokumenterade och OMCT, världsorganisationen mot tortyr i Genève sa till Ekot att det troligen rör sig om många fler, alla har inte vågat berätta.

Under dagens extrainkallade möte i FN:s råd för mänskliga rättigheter bekräftade forskaren Anais Marin, som är FN:s rapportör om mänskliga rättigheter i Belarus, den här bilden och berättade att hon tror att mer än 10 000 människor har gripits och att tusentals har blivit brutalt misshandlade.

Under mötet försökte delegater från Belarus, Ryssland och Kina störa de som talade.

– Vi anser att det inte är acceptabelt att använda sig av rådet för att blanda sig i ett val i ett enskilt land, det sa den belarusiska regimens FN-ambassadör Jurij Ambrazevitj. Han förnekade också att det förekommit något sexuellt våld, att människor har försvunnit eller att det finns några politiska fångar.

Dagen ska avslutas med en omröstning om en resolution från EU-länderna där våld och tortyr fördöms, och att FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter ges i uppdrag att utreda och bevaka situationen i Belarus.