Coronaviruset

Danmark inför 50-personersgräns

1:53 min

Danmark inför nya nationella restriktioner efter att smittspridningen av coronaviruset ökat.

Danmark sänker återigen gränsen för hur många som får samlas, och de restriktioner som införts på uteställen i Köpenhamnsområdet ska nu gälla i hela landet. Anledningen är den ökade spridningen av coronaviruset den senaste tiden.

– Coronan har fått grepp om vårt samhälle igen. Vi är i en allvarlig situation, och därför kommer vi nu med nya nationella tilltag, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) på en presskonferens i eftermiddags.

Senaste dygnet har 454 nya smittade registrerats i Danmark, och antalet inlagda med covid-19 stiger. Danmarks strategi efter sommaren har varit att införa lokala restriktioner i kommuner där smittspridningen varit stor. Men nu är smittan så utbredd i hela landet att det återigen behövs nationella begränsningar, enligt Mette Frederiksen. Hon betonade samtidigt att det inte handlar om en ny stängning av hela samhället.

– Det vi gör nu gör vi för att undvika att behöva stänga stora delar av vårt samhälle, sa Mette Frederiksen.

Från i morgon och två veckor framåt gäller gränsen 50 personer för allmänna sammankomster i hela landet. Undantag görs för till exempel sittande idrotts- och kulturevenemang, där gränsen är 500.

Regeln om att munskydd måste bäras när man står eller går på barer och restauranger, som infördes i Köpenhamnsområdet tidigare i veckan, gäller nu i hela landet. Detsamma gäller för regeln om alla uteställen måste stänga klockan tio på kvällen.

Danskarna uppmanas också att om möjligt jobba hemma och att kraftigt begränsa sitt sociala umgänge. Mette Frederiksen uppmanade alla att ta ansvar för att situationen inte ska förvärras.

– Det är upp till dig, det är upp till mig, det är upp till oss, sa Mette Frederiksen på presskonferensen.