Belarus

Europadomstolen: Ambassaden i Minsk får avfärda de asylsökande

1:23 min

Europadomstolen sätter inte tillfälligt stopp för att kasta ut de två belarusiska män som sökt tillflykt på den svenska ambassaden i Minsk, det uppger utrikesdepartementet för Ekot.

Det handlar om två män, en far och hans son, som förra fredagen klättrade över staketet på den svenska ambassaden för att söka asyl.

Männen har deltagit i protesterna mot diktatorn Alexander Lukasjenko och är rädda för att bli gripna om de kastas ut på gatan och då riskera misshandel och tortyr. De begärde hos Europadomstolen att domstolen tillfälligt skulle stoppa att de blev utkastade.

Sveriges regering hävdade då att det hela inte ens är en fråga för Europadomstolen, bland annat eftersom Sverige inte har kontroll över territoriet där ambassaden ligger och skrev, här mycket förenklat, att om Europadomstolen skulle stoppa det här skulle alla världens ambassader vara skyldiga att skydda de som hoppade över ambassaders staket.

Nu uppger UD att Europadomstolen skriftligen meddelat att man inte i nuläget kommer att införa något tillfälligt förbud att avhysa männen.

"…Regeringen välkomnar detta besked som är i linje med regeringens yttrande till domstolen…", skriver UD i ett mejl till Ekot.

Om det nu kommer att tas beslut om att kasta ut männen vill UD inte kommentera, "bland annat av säkerhetsskäl."