Socialamedier

Tiktok stoppas för nedladdning i USA

1:58 min

I USA kommer de kinesiska apparna Tiktok och Wechat, med miljontals användare världen över, från och med söndag att blockeras för nya nedladdningar

Det meddelade USA:s handelsdepartement på fredagseftermiddagen.

Från och med söndag blockeras nya nedladdningar av apparna Tiktok och Wechat, båda ägda av det kinesiska bolaget Bytedance.

Och från och med 12 november utökas blockeringen, då det blir otillåtet att hantera den internettrafik som behövs för att apparna ska fungera, vilket kommer göra båda apparna oanvändbara i landet.

– Det här har varit ganska väntat, men det man kan säga är att teknologi är frontlinjen i konflikten mellan USA och Kina, så man kan tänka sig att det kommer vedergällningar eller motåtgärder på det här området, säger Björn Ottosson, USA-expert och doktor i statsvetenskap på Totalförsvarets Forskningsinstitut.

– Många menar att ny teknologi kommer att forma den framtida maktbalansen, för att teknologi spelar så oerhört stor roll i våra liv, fortsätter han.

Befintliga användare kommer att fortsätta kunna använda applikationerna, men successivt väntas de bli oanvändbara när det blir omöjligt att uppdatera deras mjukvara.

Bakgrunden är en presidentorder från i somras, som tvingade kinesiska Bytedance att sälja verksamheten i USA till ett amerikanskt bolag, om inte skulle apparna förbjudas.

– Trumpadministrationen skickar här ytterligare en signal till Kina att man vill försöka avskärma sig eller frikoppla sig från kinesiska teknologiföretag, säger Björn Ottosson.

Det amerikanska bolaget Oracle är mitt uppe i förhandlingar med Bytedance om att gå in som teknikpartner för Tiktok, och därmed rädda bolagets USA-verksamhet.

Dagens beslut gav bolagen mer tid att komma fram till en lösning som accepteras av både Trumpregeringen och regeringen i Peking.

President Donald Trump har enligt beslutet rätt att häva blockeringen före den 12 november, om företagen som just nu förhandlar om den amerikanska  verksamheten kommer fram till en lösning.

Björn Ottosson tror att fler liknande beslut från den amerikanska regeringen, som rör teknik kopplat till Kina, kan komma framöver.

– Man har ju redan förbjudit Huawei till exempel och man kan tänka sig att man kommer förbjuda andra kinesiska bolag som opererar på amerikansk mark. Man kan också tänka sig att man förbjuder amerikanska bolag som har kinesiskproducerade chip i sina produkter till exempel, säger Björn Ottosson.