Coronarestriktioner

Ilska hos krogbranschen efter förlängning av smittskydd

1:57 min

Regeringen föreslår att smittskyddsåtgärderna på
krogar och restauranger ska förlängas till första juli nästa år. Beskedet har väckt starka reaktioner i krogbranschen.

Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita,

– Vi tog emot det här beskedet med stor förvåning och upprördhet. Framförallt för att man tagit det här beslutet utan att ha fört någon dialog med näringen. Jag är fullständigt nedringd ikväll av upprörda företagare runt om i landet.

Vad säger dom?

– De förstår ju inte hur man kan göra en bedömning nio månader fram i tiden redan nu när man följer något dag för dag.

Förslaget som regeringen la fram på fredagen innebär bland annat att barer och krogar inte får servera mat och dryck till besökare som står upp. Och att besökare måste informeras om hur dom kan minska risken för att sprida smitta.

Den nuvarande lagen gäller fram till årsskiftet, men kan nu komma att förlängas fram till juli nästa år. Samtidigt sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens tidigare i veckan att det inte är någon större smittspridning i Sverige och att trycket på sjukvården sjunker.

Jonas Siljhammar, vd på Visita är orolig över dagens besked.

– Vi går in i en väldigt svår period där restaurangerna kan ha ett minimalt antal gäster. Likväl som vi måste tänka på hälsan så måste vi se till att företag och jobb räddas.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger i en skriftlig kommentar till ekot att dagens förslag från Folkhälsomyndigheten, om en förlängning av 
rekommendationerna, än så länge bara är ett förslag.