Coronakrisen

Minskad hjälp från omvärlden slår hårt mot Jemen

1:50 min

I Jemen har situationen förvärrats för många efter minskad hjälp från omvärlden och kraftiga oväder som spolat bort vägar och tältläger. Samtidigt försöker de två rivaliserande sidorna i inbördeskriget komma överens om att utväxla fångar.

Om Jemens befolkning förut varit nere på knäna har den sjunkit djupare nu. Bilderna i ett tv-reportage av Sky News i norra Jemen är svåra att ta in.

Utmärglade barn kämpar för sina liv, några förlorar.

En läkare bekräftar uppgivet i reportaget att ännu ett litet barn dött framför ögonen på honom och kameran. Maktlös konstaterar han att det sker dagligen, barn som skulle kunna räddas dör framför sjukvårdspersonal på grund av bristande resurser, minskad hjälp, fattigdom och akut brist på mat.

80 procent av Jemens befolkning behöver hjälp för att överleva, men inte alla får den hjälpen. Varje dag ger små utmärglade barnkroppar upp inför den övermäktiga uppgiften att överleva.

Coronapandemin har förvärrat situationen. Jemen har hamnat i skymundan och bistånden har minskat. Samtidigt har våldsamma översvämningar förstört vägar, infrastruktur och flyktingläger. Nya flygattacker och strider har också grumlat redan svaga förhoppningar om fortsatt vapenvila.

Den enda lilla strimma ljus som nu syns är förhandlingarna i Genève om fångutväxling. En överenskommelse som ursprungligen gjordes i Sverige för snart två år sedan, men som dröjt på grund av misstänksamhet och våld. Om den lyckas den här gången kan 1 400 fångar släppas.