Tyskland

30 poliser stängs av – deltog i högerextrema chattgrupper

1:51 min

Debatten om högerextremism inom den tyska poliskåren tog ny fart i veckan. 30 poliser har stängts av sedan det blivit känt att de varit aktiva i högerextrema chattgrupper. Efter en rad liknande händelser växer nu kritiken mot inrikesministern för att inte ta frågan på allvar.

– Här rör det sig om nynazistisk, rasistisk och främlingsfientlig propaganda av vidrigaste sorten, förklarade den regionale inrikesministern Herbert Reul efter razzian som polisen i delstaten Nordrhein-Westfalen genomförde mot sina egna kollegor i onsdags morse.

De nu avstängda poliserna hade varit delaktiga i fem chattgrupper. Bilder på Hitler, hakkors och teckningar på flyktingar i gaskammare var bara några exempel på sådant som de 30 misstänkta poliserna ska ha skickat till varandra sedan flera år tillbaka.

Att det uppdagades var en ren tillfällighet. Men att det inte är något unikt bekräftas av flera avslöjanden de senaste åren om tyska poliser som spridit hat och hets.

Varje gång tar debatten ny fart huruvida det handlar om enskilda individer eller ett strukturproblem inom de myndigheter som förvaltar statens våldsmonopol. Så också den här gången och återigen hörs kraven på en grundlig utredning av hur utbredd högerextremism är inom poliskåren.

Precis som tidigare avfärdar Tysklands inrikesminister, kristdemokraten Horst Seehofer, kraven på en genomlysning. Han motiverar det med att det bara rör sig om enstaka rötägg som inte är representativa för landets nära 300 000 poliser.

Men från flera håll växer kritiken. Oppositionspartier, polisfack och även de socialdemokratiska regeringskollegorna i koalitionsregeringen anklagar Seehofer för passivitet och hävdar att det snarare är hans vägran att utreda polisen som väcker misstro och bidrar till att misstänkliggöra alla poliser.