USA

Ruth Bader Ginsburg är död

2:26 min

Ruth Bader Ginsburg, domare i USA:s högsta domstol har avlidit i sitt hem till följd av cancer, uppger domstolen. Hon blev 87 år gammal.

Ginsburg föddes i Brooklyn och som judisk, fattig kvinna i mitten på 1900-talet kämpade hon mot ett intersektionellt förtryck som initialt satte käppar i hjulet för hennes juristkarriär.

Under 70-talet arbetade hon som jurist på människorättsorganisationen ACLU; Ginsburg var då ansvarig för flera historiska fall som letade sig upp till USA:s Högsta Domstol, fallen förändrade förutsättningarna för amerikanska kvinnor och ledde till ett mer jämställt samhälle i USA.

Trots alla hinder nominerades hon till HD 1992 av president Bill Clinton. Ruth Bader Ginsburg är den andra kvinnan någonsin som röstats in i USA:s högsta domstol.

I HD skulle hon, som en av domstolens liberala domare, rösta för att främja både kvinnors och minoriteters rättigheter i en rad kända fall. 1996 skrev hon beslutet i en dom som gjorde att Virginias anrika militärskola även började utbilda kvinnor.

2011 uttalade sig Ginsburg i Washington Post när Högsta domstolens nio domare för första gången utgjordes av tre kvinnor. Ginsburg sa då att det skulle förändra allmänhetens uppfattning: "När skolbarnen kommer se oss så kommer det se naturligt ut, precis som det ska vara" sa hon.

Ginsburg blev också känd för sina avvikande åsikter i de fall en majoritet av domarna i domstolen röstade mot hennes vilja.

Hennes domstolstexter gjorde henne populär i delar USA:s vänsterkretsar och de ledde till att hon under sina sista år i livet blev en slags popikon vars ansikte trycktes upp på t-shirtar och tekoppar.

Under 2018 släpptes det både en dokumentär- och en spelfilm om RBG.

Hon erkände dock att hennes yngre medarbetare var tvungna att förklara för henne att smeknamnet Notorious RGB kom från den kände rapparen Notorious BIG, även han från Brooklyn.

Ginsburg dog 87 år gammal av cancer i bukspottskörteln.