Ljusfenomen

USA-bränder färgar himlen i Sverige

1:44 min

De omfattande bränderna i USA har färgat Kaliforniens himmel alldeles röd. Och brandrök från de omfattande skogsbränderna i USA rör sig in över Sverige under helgen och kan färga himlen rödaktig även här. SMHI:s meteorolog Linus Karlsson:

– Man kanske kan se det här fenomenet med lite rödare himmel, men det är ingen större risk för oss eftersom koncentrationen är så låg.

Ja den senaste tiden har man kunnat se bilder på en orangeröd himmel i Kalifornien där skogsbränderna är som värst. Den här luften rör sig nu in över Norra Europa och till helgen kan det alltså hända att det här ljusfenomenet kan skådas även här i Sverige.

Och det är när ljuset bryts mot partiklarna i luften som himlen kan få en sån här rödaktig ton, förklarar SMHI:s meteorolog Linus Karlsson.

– Om man ser på nära håll en skogsbrand är röken väldigt mörk eftersom det är väldigt tät koncentration. Men nu när röken rör sig bort är koncentrationen väldigt låg och kanske inte direkt att man ser någon direkt rök utan att det visar sig i samband med hur solljuset sprider sig.

Varför kan det se rött ut?

– Det är i samband med att vi får en lite annan uppsättning med partiklar i luften i samband med att även röken påverkar ljuset och hur himlen ser ut. Och detta för med sig att det spridda ljuset kan få en lite rödaktig ton.