USA

”En symbol för jämställdhet”

1:39 min

Ruth Bader Ginsburg blev känd för sin kamp för kvinnors rättigheter.

Ginsburg satt i USA:s högsta domstol sedan 1993, då hon utsågs av president Bill Clinton. Hon var en del av den liberala falangen i domstolen, och blev hon känd som en sorts feministikon.

Hon var konsekvent i decennier med att driva frågan om lika rättigheter för kvinnor, när det gäller löner och anställningsvillkor, säger Ekots USA-korrespondent Ginna Lindberg.

– Hon var också i sig själv en symbol för jämställdhet eftersom hon blev den andra kvinnan i historien som utsågs till en av de nio platserna i högsta domstolen.

Vilka konsekvenser får hennes död för presidentvalet nu i höst och tillsättandet av en ny domare?

– Det tog några minuter efter att dödsbudet kom innan det blev politisk strid om hennes efterträdare. Den stora frågan är om Donald Trump ska utse en ny domare, eller om man bör vänta till efter valet.

– Det är presidenten som utser domare till Högsta domstolen och de blir utsedda på livstid. Republikanerna har redan vart ute och sagt att de vill utse en ny domare så snart som möjligt, medan demokraternas presidentkandidat Joe Biden har sagt att det här bör vänta till efter valet, när väljarna sagt sitt, säger USA-kommentator Ginna Lindberg.

Ruth Bader Ginsburg forskade i Lund i början av 60-talet och pratade en del svenska.