Coronaviruset

Storbritannien oroas av andra våg: ”Rullar in över landet”

1:40 min

Oron för en andra våg av coronapandemin är nu mycket stor i Storbritannien. I flera delar av landet har strikta restriktioner införts, och regeringen överväger att införa en kortare period av hårdare restriktioner i hela landet.

Premiärminister Boris Johnsons budskap är tydligt just nu.

– Den andra vågen av coronapandemin rullar in över landet, säger premiärministern, som på grund av utvecklingen valt att stanna kvar i regeringskansliet Downing Street över helgen för att diskutera när och om striktare åtgärder över hela landet ska införas.

Det vill man helst undvika att göra, menar premiärministern.

– Men när man ser vad som händer, så får man överväga att gå längre, säger Johnson.

Enligt flera brittiska medier kan beskedet om än hårdare nationella restriktioner komma i ett tv-sänt tal redan på tisdag.

Smittotalen i Storbritannien nådde i går sina högsta nivåer på flera månader. Över 4 000 testades positivt under gårdagen, samtidigt som antalet inlagda på sjukhus också ökar.

Enligt brittiska smittskyddsexperter är landet just nu i samma läge som i februari i år när det gäller smittspridningen. Då dröjde det flera veckor innan regeringen införde hårdare åtgärder, något som i efterhand mötts av hård kritik.

Den brittiska regeringen, samt de olika regionregeringarna i Nordirland, Skottland och Wales, har redan inför lokala hårdare restriktioner för drygt 13 miljoner britter.

Bland annat måste pubar och restauranger stänga redan klockan 22 i de här områdena och folk från olika hushåll får inte längre träffas hemma hos varandra. Däremot håller skolorna öppna den här gången till skillnad från i våras.

Regeringen och Boris Johnson har på senare tid också fått ta emot mycket hård kritik för sitt agerande i coronafrågan. Oppositionen skyller situationen på vad den ser som regeringens misslyckande att få fram tillräckligt antal tester och en effektiv smittspårning.

Men vad värre är för regeringen, rent politiskt, är att kritiken nu också är hård från delar av egna partiet och i vanliga fall tory-trogna medier.

Till exempel ägnade den inflytelserika konservativa tidskriften The Spectator sitt senaste omslag åt premiärministern. Framsidan har fyllts av stora bokstäver med budskapet ”Where's Boris?” (var är Boris?), illustrerad med premiärministern sittande ensam i liten eka på ett stormigt hav. På bilden har han dessutom tappat åran.