Arbetskraftsinvandring

Kommunalrådet: Reglerna underlättar för gängkriminella

1:47 min

Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) riktar hård kritik mot dagens regler för
arbetskraftsinvandring i Ekots lördagsintervju. De underlättar för den organiserade brottsligheten, menar hon.

– Vi har ju sett baksidan av det systemet där man faktiskt hämtar hit folk, som kanske är en kompis eller nåt annat, genom ett fuskarbetstillstånd helt enkelt, säger Boel Godner i Ekots lördagsintervju.

Den organiserade brottsligheten i Södertälje tycks ha riktat in sig mot välfärdssystemen. Flera stora härvor med fusk i hemtjänst och personlig assistans har avslöjats.

Genom hårdare kontroller och hembesök har kommunen också lyckats halvera sina utbetalningar av försörjningsstöd de senaste åren.

Ett område där Södertälje ser stora problem i dag är reglerna för arbetskraftsinvandring, som ger kriminella möjlighet att sälja falska arbetstillstånd till personer som sedan får svarta hyreskontrakt när de kommer hit.

– Vi kan se hur det köps upp villor och fastigheter i Södertälje där det är en väldig omsättning på de som bor där. Ingen som bor där är folkbokförd på den lägenheten. Vi har hittat villor och radhus som man har byggt om till flera lägenheter där också människor flyttar in. Sedan kommer de till oss och söker bidrag och då upptäcker vi hela bakgrunden.

Boel Godner välkomnar regeringens besked om en ny folk- och bostadsräkning i utsatta områden. Men hon vill att hela Södertälje ska ingå.

– Jag tror att man kommer att upptäcka en hel del saker. Det är jätteviktigt, jag pratar inte om tiotal eller hundratal, utan det kan vara tusentals människor som inte bor där de är folkbokförda.