Kräver regeringens avgång

Demonstranter i Bangkok: ”Vår plikt att visa att något är fel”

1:44 min

I Thailands huvudstad Bangkok pågår just nu stora regeringskritiska demonstrationer. Det är framför allt studenter som har samlats för att visa att man inte tänker backa på sina krav på att den militärstödda regeringen måste avgå och att politiska reformer måste genomföras i landet.

– Det är en medborgerlig plikt att visa att något är fel. Det handlar inte bara om att vi ska ha val. Det måste vara fria val på lika villkor, säger studenten Ae. Han har deltagit i varje demonstration sedan de började i mitten av juni.

Under dagen har tiotusentals studenter och oppositionella samlats vid ett av Bangkoks universitet för att genomföra den största regeringskritiska demonstrationen sedan 2014.

Tidpunkten är vald med omsorg. Det är årsdagen av militärkuppen 2014 då den nu valda premiärministern general Prayuth Chan-Ocha tog makten. Vid förra årets parlamentsval så blev hans militärstödda parti vinnare och kunde utnämna honom till premiärminister.

Studenterna har tre krav. Regeringen måste avgå och utlysa nyval. Det efter att man har skrivit om konstitutionen så att militären får minskad makt i den Thailändska politiken.

Men frågan är om den sittande regeringen kommer att lyssna på studenternas begäran. Så här långt har man inte visat någon vilja till att gå med på något av demonstranternas krav.

Det är dock inte något som kommer stoppa studenterna från att fortsätta demonstrera, säger den 18-åriga studenten Yanisa.

– Vi kommer göra allt för att de styrande ska höra våra krav, säger hon.

Demonstrationen i Bangkok kommer att pågå fram till i morgon bitti. Då kommer studenterna lämna över en lista med tio punkter med krav på reformer för monarkin i Thailand. Det handlar inte om att man avsätta kungen, utan om att man vill att kungahuset ska bli mer transparent och öppet för kritik.

De kraven har skakat om det rojalistiska Thailand och uppfattas av vissa som ett större hot mot nationen än de regeringskritiska demonstrationerna.