Inre Mongoliet

Sahlberg: ”Språkfrågan uppfattas som separatism av Kina”

2:04 min

Runtom i världen sprids nu protester mot Kinas agerande i den autonoma regionen Inre Mongoliet. Den senaste tiden har Kina stärkt kontrollen i området, och bland styrt om språkundervisningen för den mongoliska minoriteten. Ett tillvägagångssätt som inte är helt nytt när det kommer till Kina, enligt Ekots Kinakommentator Hanna Sahlberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Språket symboliserar etniciteten. Eftersom det finns så många olika folkgrupper i Kina är det något kommunistpartiet alltid varit väldigt vaksamma på. Det handlar inte direkt om något förbud, men man minskar mongoliskans roll i undervisningen till förmån för kinesiskan. Från centralmakten säger man att det är för att minska fattigdomen och göra mongoliska barn mer konkurrenskraftiga, säger Hanna Sahlberg.

Även om frågan om Kinas agerande i Inre Mongoliet nu väcker internationell uppmärksamhet ser förutsättningarna för demonstranterna att få sin vilja igenom relativt mörka ut, enligt Sahlberg. Detta baserat på vad som hänt när liknande reformer genomförts i andra regioner.

– Det kommer antagligen vara fortsatt farligt att häva rätten till ett modersmål, eftersom det uppfattas som en form av separatism av centralmakten, säger Sahlberg.

Hör Ekots Kinakommentator i spelaren ovan.