USA

Politisk strid tar form efter Ginsburgs död

2:04 min

Donald Trump vill nu snabbt ersätta Ruth Bader Ginsburg i USAs Högsta domstol. Nu startar en infekterad politisk strid med bara veckor kvar till valet. Ekots USA-korrespondent Fernando Arias reder ut vad som kommer hända härnäst.

Beskedet att Ginsburg dött har redan skakat om den amerikanska politiken? Eller hur?

– Det har det verkligen. Trump har sagt att han snabbt kommer nominera en ny domare, och majoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConnell, har meddelat att han kommer att hålla en omröstning i senaten. I USA är det presidenten som nominerar och senaten som röstar om domare i domstolen.

– Republikanerna vill nu använda den här frågan för att få konservativa väljare att ge sig ut på valdagen och rösta republikanskt. Men, det man också måste komma ihåg, är att frågan även kommer att fungera som en motivation för demokratiska väljare. Det här gör att exempelvis abort och HBTQ-frågor – det vill säga frågor som typiskt sätt kan avgöras i domstolen – kommer bli en mycket större del av den pågående valkampanjen.

Kan du förklara varför det är så viktigt vilka som sitter i USA:s högsta domstol?

– Domstolen har avgjort frågor om rätten till samkönade äktenskap, tillgången till abort och rätten att bära vapen. Glöm heller inte att det var Högsta domstolen som i praktiken avgjorde det rekordjämna valet 2000 i fallet Bush mot Gore. Domstolens betydelse i det amerikanska samhället kan inte nog understrykas. Lägg till att när en domare väljs in så väljs han eller hon in på livstid.

Vad kommer hända nu då? Är det självklart att Ginsburg kommer att ersättas med en konservativ domare?

– Republikanerna har en knapp majoritet i senaten, och det krävs bara fyra republikanska avhopp för att stoppa Trump och McConnells plan att ersätta Ginsburg med en ny konservativ domare. Flera republikanska senatorer har redan uttryckt att de är tveksamma till att rösta igenom en domare så här nära inpå valet.

– Det finns senatorer som ställer upp för omval och som noga måste överväga vilket som är det bästa strategiska valet just för dem. Andra republikanska senatorer ska sluta som politiker och tänker på sitt eftermäle. Med andra ord, det är inte helt klart att republikanerna med enkelhet kommer att lyckas med det här. Det som däremot är klart är att vi inom den närmaste tiden kommer att få se en mycket hård politisk strid med väldigt höga insatser.