Coronakrisen

Nedstängningar slog hårt mot Rwandas ekonomi

2:01 min

Efter månader av strikta nedstängningar på grund av voronapandemin börjar nu länder söder om Sahara öppna upp. Antalet döda i viruset är relativt lågt i de flesta länder, men det ekonomiska priset har varit högt.

För Leoncie Umurergwa, som är sömmerska, var det en svår tid i våras då Rwanda i princip stängde ned helt under sex veckor.

– Vi kunde inte arbeta, det var ont om mat, säger hon.

Innan pandemin tjänade hon virka 30 kronor om dagen, nu när landet börjat lätta upp, är inkomsten halverat till cirka 15 kronor om dagen.

Hon tillhör de miljoner och åter miljoner afrikaner som lever på dagliga små inkomster utan marginal, utan buffert. Även om staten gått in med akut livsmedelshjälp till de mest behövande, har folk lidit här och i andra länder.

Samtidigt frågar sig många om det varit värt priset. Antalet döda i Afrika söder om Sahara har varit förvånansvärt lågt. Även om Sydafrika sticker ut med sina drygt 15 000 döda, så är det hyfsat lågt räknad per capita. De flesta länder här ligger på ett par hundra döda. Rwanda räknar hittills drygt 20 döda som en följd av covid-19.

Det finns inga siffror än på hur mycket det här har kostat Rwandas ekonomi, men Sydafrika, som införde liknande strikta regler, minskade BNP med 50 procent under årets andra kvartal jämfört med året innan.

Sabin Nsanzimana, chef för Rwandas biomedicinska centrum, menar dock att utan nedstängningen hade landets sjukvårdssystem brakat samman.

– Ett sätt att se på kostnaden är att jämföra de döda vi har, med antalet döda vi skulle kunna ha haft, säger han.