Dearna/Tärnaby

Här förs kvarlevorna till den sista vilan

Med jojk och tal hedrades kvarlevorna som nu gått till den sista vilan. De begravdes i en ackja och är nu på samma plats som de övriga kvarlevorna, som grävdes upp då sjön Överuman skulle dämmas.

– Tiden har gått och vi har väntat på att man skulle förstå hur viktigt det här är, säger Sagka Stångberg som var med vid återbördandet.

Här ovan ser du hela det textade tv-inslaget. Se också mer hos SVT Nyheter Västerbotten.

Föreningen Vadtejen saemiej sïjte har jobbat för återbegravningen tillsammans med Västerbottens museum och Tärna församling. Käkbenen som grävdes upp på 60-talet begravdes under söndagen i Tärnaby. De ligger nu begravda på gamla kyrknäset i en ackja gjord av slöjdaren Oliver Israelsson.

– Det är väldigt bra att det sker eftersom det är länge sedan vi bestämde med museet att det här skulle göras. Men nu sker det, och min förhoppning är att det ska fortsätta. Det finns så många fler kvarlevor i Sápmi som måste tillbaka, säger Sigrid Stångberg, ordförande i Vadtejen saemiej sïjte.

Käkbenen togs från kvarlevor när 25 gravar från 1700-talet grävdes upp för att flyttas när sjön Överuman skulle dämmas. Medan övriga kvarlevor, begravda i ackjor, flyttades till gamla kyrknäset i Tärnaby, så hamnade ett flertal käkben på tandläkarhögskolan i Umeå. 

"Guhkies tijjiem dejtie dej daktiem vuertieh orreme". Hör Sagka Stångberg berätta om känslorna inför återbegravningen, på sydsamiska.

Tidigare uppmärksammade återbegravningar i Sápmi

2002 begravdes den så kallade skuggmannens kvarlevor i Tärnaby efter lång tid i källaren på Historiska museet i Stockholm.

2011 i Gransjön, Jämtlandsfjällen, återbegravdes en kvinnas kvarlevor. 25 år tidigare hade de tagits upp och lämnats till museum.

2019 återbegravdes 25 kranier som grävts upp ur sina viloplatser på gammplatsen i Lycksele.

Följ länkarna här nedan för att se och höra mer från tidigare återbegravningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio