Misstänkt mutbrott

Nu tas Telia-målet upp i Svea Hovrätt

2:12 min

Idag inleds huvudförhandlingarna i Svea hovrätt i det så kallade Telia-målet. Det gäller tre tidigare höga chefer på Telia som friades i tingsrätten i fjol från misstankar om mutbrott i samband med affärer i Uzbekistan, men fallet ska nu alltså åter upp till rättslig prövning, denna gång i högre instans.

Affärerna i Uzbekistan under åren 2007 till 2010 blev för det delstatliga dåvarande Telia-Sonera något av en mardröm. Tvistefrågan gällde och gäller fortfarande omkring tre miljarder kronor som enligt företaget var betalning för olika telelicenser. Telia medgav senare mutbrott enligt amerikansk lag och har för det betalat mångmiljardbelopp i böter till myndigheter i USA och i Nederländerna.

Enligt åklagaren bör dock de tre tidigare cheferna anses stå personligt ansvariga för mutbrotten och därmed riskera långa fängelsestraff. Men den 15:e mars i fjol gav tingsrättens ordförande Tomas Zander ett för de åtalade förlösande besked.

– De tre före detta Telia-cheferna har på samtliga punkter frikänts, sa han då.

När nu den tidigare vd Lars Nyberg och de två andra chefernas ansvar ska prövas på nytt, i högre instans, i Svea Hovrätt, kommer ett fokus att vara diktatorsdottern i Uzbekistan Gulnara Karimova som ägde det brevlådeföretag till vilket de tre miljarderna överfördes.

Tingsrätten ansåg att hon i juridisk mening genom sin ställning inte var en mutbar person och de tre friades därför, men med delvis nya uppgifter kommer åklagaren Kim Andrews linje nu vara att försöka bevisa motsatsen.

– De har ställt upp vissa krav på att hon skulle haft uppdrag för den uzbekiska staten. Men jag menar att hon har varit anställd vid regeringskansliet i Uzbekistan. Hon har varit ambassadör för FN i Schweiz och i Spanien, och i kraft av sin ställning i den uzbekiska administrationen har en faktisk möjlighet att direkt påverka myndigheters beslut, säger åklagar Kim Andrews.