Bangkok

Demonstrationerna fortsätter i Thailand

1:57 min

I Thailands huvudstad Bangkok fortsätter de regeringskritiska demonstrationerna. Sedan i går har tiotusentals människor samlats i närheten av det kungliga palatset för att visa sitt missnöje med regeringen. Under morgonen har studenterna överlämnat en lista på krav på reformering av monarkin till chefen för den kungliga vakten.

Under stort jubel från demonstranterna överlämnade en av studentledarna en lista på krav om reformer som ska minska kungens höga ställning i Thailand.
Det handlar om att man ska kunna granska monarkin utan att riskera att straffas med de hårda majestätslagarna.

Man vill att kungens makt över landets politik och hans stora inflytande över militären ska upphöra. På listan finns också att man ska skilja på kungens personliga förmögenhet och kungahusets tillgångar som man tycker tillhör folket eftersom det kommer med apanaget.

Det thailändska kungahuset är det rikaste i världen och man vill helt enkelt ha större insyn i vad pengarna används till. Tidigare under morgonen genomfördes en symbolisk handling när demonstranterna placerade en plakett till minne av den oblodiga demokratirevolutionen 1932, som ses som födelsen av demokratin i Thailand, i marken nära det kungliga palatset. Den ursprungliga minnestavlan försvann spårlöst 2017 när landet styrdes av en militärjunta.

Protesterna i Bangkok är de största sedan 2014 som ledde till att militären tog makten genom en kupp. I går och i natt natten har studenter avlöst varandra med tal om krav på att landets ledning måste avgå och ersättas av en demokratiskt vald regering efter att man har ändrat i konstitutionen så att militären inte får något inflytande över politiken i landet.

Så här långt har demonstrationerna, som enligt arrangörerna har lockar 200 000 människor och enligt polisen runt 20 000, genomförts utan några sammandrabbningar och våldsamheter. Att den militärstödda regeringen eller kungahuset ska gå med på studenternas krav verkar i nuläget inte troligt.