FN

USA trotsar omvärlden: Sanktionerna mot Iran gäller

1:45 min

USA hävdar att FN:s sanktioner mot Iran återinförts eftersom Iran inte levt upp till sina åtaganden i kärnenergiavtalet. Men det amerikanska uttalandet väcker frågetecken, särskilt eftersom USA själv rivit upp sin del av avtalet.

FN:s sanktioner mot Iran är återinförda och de som bryter mot sanktionerna kommer att straffas. Det säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande som får ögonbryn i omvärlden att förvånat höjas.

FN-sanktionerna slopades 2015, när Iran skrev under ett internationellt avtal om att inte utnyttja sitt kärnenergiprogram till att utveckla kärnvapen. Sedan dess har USA dragit sig ur avtalet och Iran har i praktiken övergett det genom att gång på gång bryta mot sina åtaganden, och dessutom rakt ut sagt att man inte behöver respektera alla punkter i avtalet.

Men när USA nu säger att FN-sanktionerna är återinförda får de mothugg.

Frankrike, Storbritannien och Tyskland, som försökt rädda avtalet, menar att USA:s beslut inte är giltigt och Ryssland kallar USA:s agerande för förnedrande och obstinat.

FN:s generalsekreterare António Guterres är mer försiktig i sina uttalanden och säger att det råder osäkerhet om sanktionerna. Samtidigt säger han att FN, åtminstone inte ännu, inte kommer att administrera några sanktioner mot Iran.

Också Iran avfärdar USA:s uttalande, men Vita huset planerar att imorgon förklara detaljerna i hur individer och affärsrörelser som bryter mot sanktionerna kommer att straffas.

Sedan tidigare råder hårda amerikanska sanktioner mot Iran som kraftigt påverkat landets ekonomi och även levnadsstandarden för civila Iranier. Det har också påverkat bland annat den iranska importen av sjukvårdsutrustning.

Det amerikanska uttalandet lär knappast heller mjuka upp ilskan mellan Iran och USA, vars fred balanserar på slak lina.