Nya demonstrationer

Personuppgifter om belarusiska poliser sprids på nätet

2:07 min

I Belarus väntas i dag nya stora demonstrationer mot president Lukasjenko, men den här söndagen med en ny strategi från demonstranternas sida. Samtidigt kommer uppgifter om att personlig information om belarusiska poliser sprids på internet.

Personlig data om över 1 000 belarusiska poliser har läckts på meddelandetjänsten Telegram efter en cyberattack utförd av anonyma gärningsmän.

Läckan sägs vara en reaktion på polisens agerande under den senaste tidens demonstrationer mot den auktoritära ledaren Alexander Lukasjenko.

”Så länge gripandena fortsätter så kommer vi fortsätta publicera data på en storskalig nivå. Ingen förblir anonym, balaklava till trots”, lyder ett uttalande publicerat på den oppositionella nyhetskanalen Nextra Live.

Uttalandet syftar på kravallpolisernas tendens att ofta använda ansiktstäckande rånarluvor för att dölja sin identitet under protesterna.

Inför söndagens demonstrationer i Minsk uppmanades demonstranterna att samlas i större grupper, rapporterar Ekots korrespondent.

Tidigare har demonstrationerna varit mer utspridda, men genom att samlas i större folksamlingar hoppas demonstranterna försvåra polisens gripanden.

Under lördagen frihetsberövades närmare 400 människor, mestadels kvinnor, efter att tusentals samlats för att demonstrera mot Lukasjenko och ytterligare demonstrationer är planerade under söndagen.

Protesterna i landet har pågått sedan presidentvalet den 9 augusti, då den mångårige ledaren Alexander Lukasjenko utropade sig som segrare. Tusentals personer har sedan dess gripits.