Ekonomi

Höjd a-kassa förlängs i två år

1:57 min

Den mer generösa a-kassan blir kvar i två år till, det föreslår regeringen och samarbetspartierna i budgeten som presenteras i dag.

Höjda ersättningsnivåer i a-kassan var en krisåtgärd som infördes i våras när många blev arbetslösa, men finansminister Magdalena Andersson ger nu besked om att reglerna förlängs.

– Ja, de kommer att förlängas i ytterligare två år och det är klart att det är ett viktigt besked för dem som nu som riskerar att bli arbetslösa med anledning av coronakrisen eller redan har blivit det, säger finansminister Magdalena Andersson.

Varför vill du fortsätta ha de här höjda nivåerna?

– Det är för att man ska ha en trygghet också när man blir arbetslös. Det här handlar om människor som har jobbat och slitit i många år och som förtjänar att ha en trygghet när man drabbas av arbetslöshet.

En tillfälligt förstärkt arbetslöshetsförsäkring infördes i april. Det var då coronakrisen slog till med full kraft och tusentals personer blev av med sina arbeten. De flesta av förändringarna vill regeringen nu behålla, och föreslår i budgeten att reglerna ska fortsätta gälla i två år till. Kostnaden beräknas till 5,8 miljarder kronor 2021 och knappt 5 miljarder 2022.

Grundersättningen behålls därmed på 510 kronor om dagen som högst jämfört med tidigare 365, vilket ger drygt 11 000 i månaden. Taket för den som har ersättning baserad på inkomst är höjt från 910 till 1 200 kronor per dag, det blir drygt 26 000 i månaden de första 100 dagarna med a-kassa, och från och med dag 101 kan man få som mest 1 000 kronor om dagen.

Förslaget har varit ett av de viktigaste för Socialdemokraterna i budgetförhandlingarna med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, enligt finansminister Magdalena Andersson.

– Det är klart att det är viktigt för mig som socialdemokrat tillsammans med många välfärdssatsningar, säger hon.

Facken, LO och TCO till exempel, har ju krävt att de här förändringarna ska bli permanenta, nu blir det tillfälligt i två år till, varför bara tillfälliga förändringar?

– Vi är också överens om att vi långsiktigt ska se över a-kassan och hur den fungerar, och då finns det ju ingen anledning att göra de här förändringarna permanent när vi ändå ska ha ett nytt system på plats.

Även lättnaden i arbetsvillkoret behålls så att fler som jobbat lite mindre kan kvalificera sig till a-kassan, men medlemsvillkoret går tillbaka till de gamla reglerna 3 januari. Det innebär att december är sista månaden som räknas som fyra för den som går med i en a-kassa. Karensdagarna i a-kassan återinförs också, enligt förslaget.

Budgeten i sin helhet innehåller förslag för drygt 100 miljarder kronor.

– Vi befinner oss i en helt unik situation, ett historiskt läge, då lägger vi också fram en historisk budget och syftet är att vi ska ta Sverige genom krisen och återstarta svensk ekonomi, säger Magdalena Andersson.

På vilket sätt är den historisk?

– Ja, den är historiskt stor i sin omfattning.