Kräver presidentens avgång

Protesterna fortsätter i Belarus – trots 10 000 gripna

2:00 min

För sjätte söndagen i rad fyllde tiotusentals belarusier gatorna i staden Minsk och andra städer i Belarus. De fortsätter med sina protesterar mot valfusk i presidentvalet, trots att mer än 10 000 har gripits.

”Leve Belarus” ropas det när långa rader av Minskbor går genom staden denna klara och soliga höstdag. Även om det inte är lika mycket folk ute som de första söndagarna ser det ut som att belarusierna fortsätter orka att göra motstånd mot president Alexander Lukasjenko.

Även i små städer tågas det. I ett filmklipp från staden Grodna grips två unga kvinnor. En av dem kämpar emot, drar och sliter och blir släpad längs med asfalten innan hon stoppas in i en fångtransport.

I staden Gomel blir det kaos när polisen sliter och drar iväg folk från demonstrationen och lyfter iväg dem till väntande minibussar. På ett annat filmklipp från Gomel kommer en rad människor som håller varandra hårt – arm i arm – när de kommer fram till raden av poliser i svarta masker säger en kille att ”vi är ute och går”.

Motståndet ser inte ut att ha mattats av. Polisens taktik med att ibland göra blixtsnabba gripanden och andra gånger ringa in demonstrationer och sedan föra grupp efter grupp till bilarna, måste ändå antas vara en utmaning för motståndet i Minsk.

FN:s rapportör för mänskliga rättigheter, Anais Marin, berättade i Genève för två dagar sedan, inför FN:s råd för mänskliga rättigheter, att minst 10 000 människor har gripits, minst 500 människor har fått utstå tortyr och att tusentals har misshandlats brutalt.

Hur många som grips idag i Minsk, Brest, Gomel och Grodna vet vi inte, men det står redan klart att de där siffrorna kommer att öka.