Ny bankläcka

Suspekta transaktioner värda 17 000 miljarder

0:35 min

Storbanker över hela världen har uppmärksammat den amerikanska finanspolisen på suspekta betalningar till ett värde av 17 000 miljarder kronor.

Det visar en ny läcka till sajten Buzzfeed News, rapporterar SVT.

Läckan, som Buzzfeed skickade vidare till den internationella journalistorganisationen ICIJ, omfattar fler än 2 000 dokument och visar hur stora internationella banker gång på gång har försummat sin skyldighet att förhindra penningtvätt.

I flera fall misstänks storbanker som amerikanska JP Morgan ha brutit mot lagen, rapporterar bland andra SVT.

Nordea finns också med i läckan. Enligt Svenska Yle har penningtransaktioner till ett värde av över 150 miljoner euro som andra banker har kategoriserat som suspekta skett via banken

I en misstankerapport från Deutsche Bank frågar den tyska banken Nordea vem en specifik kund i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna är. Nordea svarar då att "kunden har vägrat att uppge den efterfrågade informationen”.

Ett annat avslöjande rör den brittiska storbanken HSBC, som under 2013 och 2014 ska ha låtit sig användas av en känd bedragare i USA. Genom banken förde bedragaren över totalt 80 miljoner dollar från USA till Hongkong.

Transaktionerna pågick ända fram till att amerikanska myndigheter riktade anklagelser mot HSBC, enligt dokumenten, rapporterar BBC.