Kriminalitet

Snabbutbildning för polisyrket i Frankrike får kritik

1:55 min

Under den senaste tiden har debatten kring gängvåldet intensifierats och i förra veckan lade SD ett förslag om att införa en snabbutbildning för poliser. I Frankrike kan man bli polis på tre månader. Men utbildningen är  otillräcklig och är en av förklaringarna till problemen inom den franska polisen, anser kritiker.

Det menar den wallraffande frilansjournalisten Valentin Gendrot, som själv gick utbildningen och sedan fick jobb som lokalpolis i ett av Paris närdistrikt. Vår korrespondent har träffat honom.

– Den franska polisen lider av två stora problem, säger journalisten Valentin Gendrot. Polisvåld och poliser som mår dåligt.

Detta ville Gendrot undersöka inifrån och sökte därför in till den kortare av de två polisutbildningarna som finns i Frankrike och kom in.

– Du går ut efter tre månader och har då rätt att bära vapen offentligt. Det är för kort tid, säger Valentin Gendrot.

– Våld i nära relationer hanterade vi på tre timmar. Först var det en timmes teori och sedan fick vi se en spelfilm på temat, fortsätter han.

Valentin Gendrot jobbade sedan sex månader som lokalpolis i Paris och arbetade då nära både fördomsfulla, rasistiska och våldsamma kollegor med kort stubin.

Nu är han aktuell med boken "Flic", snut på svenska, där han berättar om sina erfarenheter. Avslöjandena han gör ligger helt i linje med den kritik som med jämna mellanrum riktas mot fransk polis.

På initiativ av inrikesministern utreds nu de uppgifter om polisövergrepp som framkommer i boken.

– Den franska polisen brottas med många problem, men den korta utbildningen är en förklaring till att utryckningar ibland slutar illa, menar Valentin Gendrot.