Nytt förslag

Tobé vill se volymmål för migrationen från EU

2:02 min

På onsdag presenterar kommissionär Ylva Johansson sitt förslag till en ny gemensam migrationspolitik inom EU. Asylläger vid EU:s yttre gräns för att direktavvisa personer och en återvändandepolitik väntas bli några av förslagen för att minska antalet asylsökande i Europa och få EU-ledarna att enas.
Också Europaparlamentet ska godkänna förslagen, men där tycks splittringen stor.

Moderaternas parlamentariker Tomas Tobé vill att EU ska anta ett volymmål för migrationen.

– Jag menar ju att det behövs också ett europeiskt volymmål, ett tak för invandringen, säger Tomas Tobé.

På svensk nivå har ni inte fått igenom det. Varför tror du att européer skulle lockas av det?

– Vi är nu på väg att få fram en politik, som kommer att innebära att vi kraftigt kommer att kunna stoppa den ekonomiska migrationen till Europa, svarar moderaternas Europa-parlamentariker. Jag menar att det behöver kompletteras med ett volymmål, ett tak.

Vilka tycker du är de viktigaste redskapen i det som kommer att presenteras i Ylva Johanssons förslag?

– Att vi behöver förstärka den yttre gränsen och att vi får mer av en gemensam prövning direkt, svarar moderaternas Tomas Tobé.

Men just detta att snabbscanna asylsökande och snabbavvisa personer motsätter sig Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk.

– Har man sett de här centrena på Lesbos, då vet man att de inte funkar. Det finns inte en chans i världen att man klarar av rättssäkerheten och att behandla människor med värdighet i sådana här ö-läger, säger vänsterpolitikern Malin Björk.

Hon vill se en politik där EU-länderna delar på ansvaret att hantera asylansökningar.
 
– Jag har stora förväntningar på Ylva Johansson att hon en gång för alla sätter ner foten och tar avstånd från den Orbanska (Ungerska premiärministerns red anm) retoriken om volymmål och andra hemskheter, säger hon.

– Att vi nu ser en politik där vi bygger upp en fördelning av ansvaret för att processa asylansökningarna, för att ge ett värdigt mottagande. Och den här kontinenten är rikast i världen, så vi klarar naturligtvis det, fortsätter vänsterpolitikern Malin Björk.

Ylva Johansson har i intervjuer sagt att inget land kommer att vara helt och hållet nöjt med hennes förslag, men hoppas på acceptans. Det blir säkert tuffa förhandlingar, men kanske också minst lika hårt i Europaparlamentet. Precis som i Sverige står partierna långt ifrån varandra i migrationspolitiken.