Tullverket

Fördubbling av avfall som stoppats i tullen

1:58 min

Mängden illegalt avfall som Tullverket stoppar från att exporteras från Sverige har fördubblats under de senaste fem åren. Förra året stoppade tullverket över 750 ton avfall.

I Skandiahamnen i Göteborg har Tullverket en av sina kontrollokaler. Utanför står två containrar och en blå lastbil som är ombyggd till en mobil röntgenmaskin.

Varje år stoppas ett 40-tal transporter med avfall från att exporteras från Sverige.

– Det kan vara allt möjligt, exempelvis bilar och bildelar, elektronik och plastavfall det finns allt möjligt. Främst är det på väg till Västafrika eller olika länder i Asien, säger Martin Johansson jobbar som sakkunnig på tullverket med inriktning mot Eko- och miljöbrott.

Enligt siffror som Tullverket tagit fram till Kaliber har ett 40-tal transporter på totalt 359 ton avfall stoppats. Mest avfall har haft slutdestination i Västafrika. Bland de stoppade transporterna finns även 47 ton batterier från återvinningsföretaget uRecycle i Karlskoga som var på väg till Vietnam.

Transporten stoppades efter tips från Naturvårdsverket då bolaget inte längre hade tillstånd att bedriva sin verksamhet.

Idag kunde P1 programmet kaliber och P4 Örebro avslöja att bolaget under flera år illegalt skickat tusentals ton med batteriavfall inom Europa.

– Vi kontrollerar transporter som ska in eller ut ur EU. Vi får inte kontrollera sändningar inom EU, säger Martin Johansson.

På fem år har mängden avfall som tullverket stoppar fördubblats, från 350 ton 2015 till 760 ton förra året.

– Många menar att de skickar begagnade varor. Sen kan det vara så att det finns pengar att spara i att skicka iväg avfall istället för att ta till vara på det på ett miljörikitgt sätt här.

Varför är det viktigt att stoppa avfallstransporter?

– Man får tänka globalt, det som vi inte tar hand om på riktigt sätt och det skickas till de som verkligen inte tar hand om det då drabbar det oss också.