Finlandsfärja på grund

Oklart vad som orsakade olyckan

1:52 min

Det är fortfarande oklart vad det var som orsakade olyckan igår när finlandsfärjan Amorella gick grund i Ålands skärgård.

– Det här är ett fartyg som går den här vägen varje dag så det ska ju inte vara extra besvärligt eller svårt och våra befälhavare har arbetat i många decennier så de har god vana av att navigera på de här vattnen så det är svårt att säga vad det här beror på, säger Eleonora Hansi är informationschef på Viking Line Skandinavien.

Amorella kan ta 2500 passagerare men vid grundstötningen vid lunchtid igår fanns bara 280 personer ombord.

Kapten sände ut ett nödrop och finska sjöräddningen kom till undsättning och evakuerade passagerarna till Mariehamn. Ingen ska ha skadats under evakueringen. En del av dem kunde sedan åka vidare med andra fartyg och andra fick stanna över på hotell.

Informationschef Eleonora Hansi säger alltså att man fortfarande inte vet vad som orsakade olyckan, om fartyget hade lämnat farleden och inte heller om fartyget tog in vatten eller ej.

– Vi kommer behöva gå igenom hela händelseförloppet väldigt ordentligt och reda ut vad som hände sekund för sekund, innan, under och efter. Först då kan vi ge tydliga svar på vad som hände och varför. Nu står ju Amorella fortfarande på grund. Vi hade dykare på plats igår kväll och det man kunde konstatera är vissa skador på fartygets botten men omfattningen av det hela måste man vidare undersöka och det kommer att pågå de närmaste dagarna. Målsättningen är att kunna ta Amorella därifrån till ett varv för reparation, säger Eleonora Hansi.