Dubbelmordet i Linköping

Åklagaren: ”Mannen har funderat på det här en tid före mordet ”

1:49 min

Idag avslutades rättegången om dubbelmordet i Linköping hösten 2004. En 37-årig man står åtalad misstänkt för att ha dödat en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna.

Mannen har konstaterats lida av en allvarlig psykisk störning. Han har erkänt brott.

Efter tre rättegångsdagar där åklagaren har presenterat sin bevisning, bland annat DNA som hittats på mordvapnet, den misstänkte gärningsmannens mössa, förhör med vittnen och mannen själv, så avslutades rättegången idag.

Mannen har erkänt att han dödade de två personerna. Han säger att han gjorde det för att få sinnesro och för att tvångstankarna skulle försvinna i hans huvud och att det var slumpmässigt utvalda personer men att han valde pojken eftersom han var liten och inte kunde försvara sig.

Åklagaren yrkar på rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mannen och att han döms för mord men mannens advokat, Johan Ritzer vill istället att gärningarna ska rubriceras som dråp.

– Mannens psykiska störningar är så pass nedsättande för hans förmåga att kontrollera sig att när den viktas mot det andra som uppenbarligen talar för mord så finns det ändå utrymme att vid en helhetsbedömning att landa i dråp, säger 37-åringens advokat Johan Ritzer.

Men kammaråklagaren Britt-Louise Viklund ser inte att det finns tillräckligt med förmildrande omständigheter

– Jag kan inte hålla med honom om det. Gärningsmannen har ändå funderat på det här i alla fall en kortare tid före händelsen, så jag kan inte dela hans bedömning.