Höstbudgeten

M: ”En enorm skuldsättning av svenska folket”

1:44 min

Flera oppositionspartier kritiserar regeringen för att den höjda ersättningsnivån i a-kassan förlängs.

 – Framför allt är det ju en enorm skuldsättning av svenska folket. 100 miljarder, utan att vare sig regeringen eller stödpartierna lyckas att pressa tillbaka arbetslöshet eller kriminalitet, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Även Kristdemokraterna är kritiskt till omfattning och inriktning på budgeten. Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson, jämförde budgeten med shopping utan inköpslista, där det blev dyrare än beräknat och att varorna passade illa samman. Sverigedemokraternas talesperson i i den ekonomiska politiken, Oscar Sjöstedt är inne på samma linje.

– Överlag så spretar det ju åt alla möjliga olika håll. Jag tycker inte att man finansierar själva kärnuppgifterna som försvar, rikets säkerhet och rättsväsende. Rättsväsende i allmänhet och kriminalvård i synnerhet, säger Oscar Sjöstedt.

Även hos samarbetspartierna, Liberalerna och Centern, finns det delar av budgeten som man gärna varit utan. Såhär tycker exempelvis Centerns ekonomiskpolitiske talesperson, Emil Källström om att de höjda nivåerna i a-kassan blir kvar två år till.

– Det här är ju solklart inte en av de frågor som vi fört fram till förhandlingsbordet, men som vi fått köpa som en del av en kompromiss.

Vänsterpartiets Ulla Andersson kritiserar regeringen för att inte minska de ekonomiska klyftorna i samhället.

– Det jag tycker är dåligt är det regeringen inte gör, det vill säga att man inte beskattar den ekonomiska eliten. de har varit gynnad i decennier och vi behöver en långsiktig finansiering av välfärden. Då kan vi inte hålla på med skattesänkningar som urholkar välfärden.