Coronapandemin

Tjeckiens hälsominister avgår efter ökad smittspridning

1:32 min

I Tjeckien avgick landets hälsominister idag, sedan antalet nya bekräftade fall av covid-19 i landet skjutit i höjden.

Av Europas länder är det bara i Spanien som kurvorna över nya bekräftade fall av covid-19 pekar brantare uppåt än i Tjeckien.

Nästan varje dag slås nya rekord över antalet positivt testade, i torsdags översteg fallen för första gången 3000 på ett dygn. Det är mångdubbelt högre än under de svåraste veckorna i våras och igår florerade rykten i om att landet är på väg att återinföra undantagstillstånd.

Tjeckien var bland de första länderna i Europa att införa hårda restriktioner och landet drabbades relativt lindrigt i våras. Men efter att ha framhållits som ett mönsterland i bekämpningen av coronaviruset då, har hälsominister Adam Vojtech fått skarp kritik för sin hantering av höstens andra våg, och i en hastigt sammankallad presskonferens under morgonen tillkännagav 33-åringen att han redan lämnat in sin avskedsansökan till premiärministern, partikollegan Andrej Babis.

Men oppositionen menar att hälsoministern är ett bondeeoffer, och att skulden för de brant stigande covid-19 fallen åtminstone delvis ligger hos premiärministern själv. Hälsoministeriets plan för hur man skulle hantera hösten vattnades nämligen ur av Andrej Babis personligen, för att inte skapa missnöje i samband med de förestående lokalvalen, menar de.