Nigeria

Filmare riskerar fängelse för lesbisk kärlekshistoria

1:46 min

Två nigerianska filmmakare riskerar fängelse i uppåt 14 år, om de släpper sin film som handlar om ett lesbiskt förhållande.

Nigeria har en av kontinentens strängaste lagar mot samkönade relationer. Ändå försöker filmskaparna få ut filmen till en bredare publik.

Ife heter filmen som handlar om två kvinnor som träffas, inleder en relation, om hur det är att komma ut inför sin mamma. Bland annat. Ife betyder kärlek på yoruba, ett av de tre stora språken i Nigeria. Filmen är klar, trailern ligger ute på nätet för alla att se.

Men i Nigeria, med starka konservativa kristna och muslimska organisationer, råder ytterst strikta lagar mot alla former av samkönade relationer. Landets filmgranskningsråd, med rätt att förbjuda och censurera, vill därför till varje pris stoppa filmen Ife.

Filmskaparna, producenten Pamela Adie och regissören Uyaiedu Ikpe-Etim är fast beslutna att försöka nå ut till en nigeriansk publik och planerar därför att släppa filmen online för att kringgå den nigerianska filmcensuren.

Filmgranskningsrådet å sin sida säger att den kommer bevaka varje möjlig digital plattform. Det återstår att se hur detta drama om dramat kommer sluta. Men klart är att filmmakarna tar en stor risk och kan dömas till långa fängelsestraff. För det har hänt förut i Nigeria, ett av trettio länder på kontinenten som uttryckligen förbjuder homosexualitet.