Idag presenterade regeringen budgeten för nästa år

4:38 min

I dag presenterade regeringen sin budget för nästa år. I budgeten visar regeringen vad de vill göra med statens pengar. I den här budgeten ger regeringen mycket pengar till att fler ska få jobb. Vi ska jobba oss ur coronakrisen, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Tanken är att ha en väldigt tydlig satsning på jobben, jobben, jobben. För bara när alla som kan också jobbar får vi resurser att ta itu med de andra samhällsproblemen, säger Magdalena Andersson till P1 morgon.

Varje år i september presenterar regeringen sin budget för nästa år. I budgeten står det hur regeringen vill använda statens pengar.

I budgeten finns också en prognos för ekonomin nästa år. Lite fler kommer att bli arbetslösa då, tror regeringen. Nu är det 9 procent som inte har jobb. Nästa år blir det 9,5 procent. Men ekonomin kommer ändå att bli lite bättre. Den värsta krisen var på våren och sommaren i år.

För att klara coronakrisen ger regeringen ovanligt mycket pengar i år till företagen, jobben och vården. 27 miljarder kronor går till sänkta skatter. Det är till exempel företag som anställer unga och människor som vill köpa miljövänlig teknik, som solceller, som får sänkt skatt.

11 miljarder kronor ska gå till miljövänliga saker som gör klimatet bättre. Och 25 miljarder kronor går till vård, skola och omsorg. Vården har kostat mycket mer pengar än vanligt under coronapandemin. Många saker har regeringen redan berättat om. Till exempel att fler vuxna ska kunna utbilda sig och att utsatta, fattiga områden ska få mer pengar.

Under coronakrisen har fler personer kunnat få pengar från a-kassan om de blir arbetslösa. De har också fått mer pengar. Nu berättar regeringen att det kommer att fortsätta vara så i två år.

En annan nyhet är att pensionärer som har jobbat i många år med låg lön ska få lite mer pengar. Det blir också sänkt skatt för många pensionärer.

Totalt vill regeringen ge 105 miljarder kronor till företag, vården, människor och klimatet nästa år. Det är ovanligt mycket pengar i en budget. För att ha råd med det måste regeringen låna pengar. De pengar som Sverige har lånat av andra länder kallas statsskulden. Statsskulden kommer att öka nu, från ungefär 35 procent av Sveriges ekonomi, eller BNP, till ungefär 43 procent.

Sveriges statsskuld är ganska låg, jämfört med andra länder. För 30 år sedan var statsskulden ungefär 70 procent av hela ekonomin.

Regeringen har kommit överens om budgeten med Centern och Liberalerna. Nu ska riksdagen rösta om budgeten. Om riksdagen röstar nej, måste regeringen ändra budgeten.