Telia-målet inlett i Svea hovrätt

2:04 min

Idag inleddes i Svea hovrätt ett av Sveriges genom tiderna mest omfattande mutbrottsmål. I det så kallade Telia-målet anser åklagaren att tre tidigare höga chefer i bolaget TeliaSonera medverkat till att betalat ut mutor på omkring tre miljarder kronor i Uzbekistan.

Före detta vd:n Lars Nybergs advokat Stephane Pleijel avfärdar dock helt anklagelserna mot sin klient.

– Vi är ganska trygga med att det kommer bli ett frikännande även i hovrätten.

Samtidigt säger åklagaren att han lägger fram nya bevis?

– Vi ser inte att det har kommit någon direkt ny bevisning. Och fortfarande är det ju samma lagstiftning som gällde då.

I sak gäller frågan nu detsamma i Svea Hovrätt som i tingsrätten i fjol då Lars Nyberg och ytterligare två tidigare chefer på delstatliga dåvarande Telia Sonera mellan 2007 och 2010 enligt åklagaren ska ha betalat ut mutor på runt tre miljarder kronor i samband med telekomaffärer i Uzbekistan. Telia har erkänt mutbrott enligt amerikansk lag, men nu gäller frågan om de tre har ett personligt ansvar för brotten.

Pengarna betalades till ett brevlådeföretag ägt av Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans dåvarande diktator. Åklagaren Kim Andrews kommer nu även i hovrätten att argumentera för att  hon är mutbar i juridisk mening vilket tingsrätten inte ansåg.

Men Kim Andrews kommer också under förhandlingarna framöver att närma sig frågan om hur det går att se på banden mellan Gulnara Karimova och hennes far tillika landets dåvarande ledare Islam Karimov.

 – Det är i huvudsak Gulnara Karimova som är mottagare av mutor. När det gäller hennes pappa så finns det väl två sätt att se på det: antingen att han ses som muttagare för hennes räkning. Det andra är att betalningar till henne kan ses som en förmån även till honom. Så som jag ser det sitter Gulnara Karimova och Islam Karimov så att säga på samma gren.