Tisdag 22 september 2020

Guldkvasten till P2 Sveriges Radio

Föreningen KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare - har i år valt att ge priset Guldkvasten till P2 Sveriges Radio för att kanalen ser till att kvinnliga tonsättare lyfts fram och spelas i radion.

Så här lyder juryns motivering:

För att man här genom många år med kanalansvariga Elle-Kari Höjeberg i spetsen, envetet drivit frågan om och sett till att det spelas musik av och talas om kvinnliga tonsättare. På så vis har vår musikaliska verklighet och vardag blivit så mycket rikare.

 – Det är otroligt hedrande att få ta emot ett pris som uppmärksammar det arbete som har gjorts för att fler kvinnliga tonsättare ska höras i P2. Det är ett fint betyg på att vårt arbete har gett resultat och det ger oss energi att fortsätta, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig P2.

Så här säger KVASTS:s ordförande Astrid Pernille Hartmann om pristagaren:

– Vi går, om än långsamt, mot en mer jämlik musikalisk värld. 2010 hade andelen musik som spelades i P2 totalt 6,8 % kvinnliga upphovspersoner. Kanalansvariga Höjebergs satsning resulterade i att man fyra år senare lyckades fördubbla den siffran.

Klassisk morgons programledare Pernilla Eskilsdotter berättar att P2 under många års tid arbetat för att stärka kvinnliga upphovspersoner. Hon tycker att hon har blivit mer och mer medveten tack vare de diskussioner som har förts på kanalen.

– Det handlar inte enbart om att man pratar om kvinnor, det handlar i högsta grad om hur man gör det. Det handlar om orden och dess valörer, både medvetet och omedvetet, säger Pernilla.

Pernilla tycker sig märka att hennes musikintresserade lyssnare känner till betydligt fler kvinnliga upphovspersoner idag än för tio år sedan.

– Jag märker också att det framförs spännande musik av kvinnliga upphovspersoner på konserter. Lyssnarna är snabba på att önska deras musik. Dessutom finns det betydligt mer verk, av kvinnliga upphovspersoner, inspelat nu som vi kan använda oss av i våra låtlistor, säger hon.

I ljudklippet kan du höra musik av den armeniska 700-talstonsättaren Chosroviducht som är den tidigaste kvinnliga tonsättaren i tonsättarföreningen KVAST:s register. Sjarakan-ensemblen för tidig musik i Jerevan spelar en hymn av Chosroviducht.