Ekonomi

Bankaktier backar efter penningtvättsavslöjande

1:40 min

Bankaktierna har backat på börserna idag efter nya penningtvättsavslöjanden.

Peter Utterström, jurist och expert på internationell penningtvättslagstiftning är inte förvånad över kursreaktionerna.

– Det är nog en rimligt reaktion. Särskilt ur ett längre perspektiv. Det kommer resultera i att man behöver vidta mer kontroller och ha fler anställda som kontrollerar transfereringar och betalningar, och det belastar ju resultatet, säger han.

De läckta amerikanska myndighetsdokument som nyhetssajten Buzzfeed kommit över visar på ett mönster där stora internationella banker brustit i sitt arbete mot penningtvätt. Totalt handlar det om misstänkta transaktioner för 17 000 miljarder kronor mellan år 2000 och 2017 och bland de banker som pekas ut finns bland annat brittiska HSBC, tyska Deutsche bank och danska Danske bank.

Även Nordea, som numera räknas som en finsk bank, pekas ut. Enligt finländska Yle har så kallat "suspekta" transaktioner på totalt 1,5 miljard kronor gått genom banken, som bland annat inte kunnat visa vem som stått bakom konton som har använts.

Enligt SVT, som ingår i journalistnätverket ICIJ som gått igenom materialet, finns även svenska kopplingar som ännu inte har offentliggjorts.

Åsa Thalén är chef för den avdelning som ansvarar för penningtvättsarbetet på Finansinspektionen. Hon säger att Finansinspektionen kommer att diskutera de uppgifter som kommit fram med myndighetens motsvarigheter i övriga Norden i det samarbetsforum som finns.

– Det här är typisk information som diskuteras i tillsynskollegiet. Men exakt vad vi gör med informationen är för tidigt för oss att kommentera, vi måste titta mer på vad det här är för något. Sedan får vi se hur vi tar det vidare och vad det innebär för vår tillsyn, säger hon.

Nordea skriver i en skriftlig kommentar att banken inte accepterar att utnyttjas som plattform för penningtvätt, och att om den upptäcker något avvikande så undersöks det och anmäls till myndigheterna.