David Copperfields äventyr och iakttagelser - puttrigt Dickensäventyr

1:47 min

Charles Dickens egen favoritroman har blivit en lättsam dramakomedi på bio, med Ben Whishaws Uriah Heep som behållning. (Premiär 25 september).
Betyg: 3

Titel: David Copperfields äventyr och iakttagelser (The Personal History of David Copperfield)
Regissör:
Armando Ianucci
Manus:
Simon Blackwell, Armando Iannucci efter Charles Dickens roman
Skådespelare:
Dev Patel, Hugh Laurie, Tilda Swinton
Genre: 
Dramakomedi, äventyr
Betyg:
3

David Copperfield spelas av Dev Patel, han som hade huvudrollen i både Slumdog Millionaire och biopopulära Lion som gick upp vid jul för fyra år sen. Han får ofta spela unga män med tyck-om-mig-blick och här vandrar han genom berättelsen och möter färgstarka karaktärer men de har alla något lagom lustigt över sig, dramatiken blir inte mer än tablåer, äventyr och lustigheter.
Fattigdom, död och slavandet på fabriken blir anekdoter.
Men ibland glimmar anekdoterna till, språket har sina njutbara krumbukter och Ben Whishaw i rollen som Uriah Heep, den lismande underdånige lurendrejaren är härlig att se, en reptil som hugger när chansen att sko sig kommer.

Filmen är regisserad av Armando Ianucci, som tidigare gjort bland annat "The death of Stalin" för bio och streamingserien "Veep". Och "David Copperfields äventyr och iakttagelser" är puttrigt rolig, lite ålderdomligt brittisk. Men lite mer sälta, som när Ben Whishaws "Uriah Heep" dyker upp, eller mer beröring hade jag gärna sett.

Björn Jansson
bjorn.jansson@sverigesradio.se