Fritid

Appen får fler att börja på dansskolor

1:30 min

P4 Malmöhus har gjort en rundringning bland dansskolor i Skåne som berättar att ovanligt många elever har börjat dansa i höst.

Orsaken tros vara appen TikTok där det särskilt bland barn och unga är väldigt populärt att göra särskilda danser till kända låtar och ljudklipp.

Stephanie Whilberg och Isabella Byrén dansar både på dansskola och TikTok och säger att det skiljer sig en hel del.

– Det som skiljer sig mycket är det här med att kombinera armar, ben och huvudet tillsammans. På TikTok är det ju verkligen bara armar typ och lite huvud. Det är en stor skillnad. Allting är ju innanför en kamera. Här, när man dansar på riktigt i en dansstudio, så kan man använda hela rummet. Du ska använda hela rummet.

Men vad är roligast då?

– Vanlig dans! 100 procent. Det är ingen tvekan, det går inte att jämföra. Här i en dansklass är man också mycket fler människor och då är det verkligen energi från alla. Det är ju mycket roligare än att sitta själv framför en kamera och göra om och om igen.

En danslärare som har märkt av att allt fler av hennes elever hittar till klassen från TikTok är Persa Seyoum.

– När de väl kommer in i en dansklass och de säger att ”Åh jag har kollat på TikTok”, då vet man nästan redan att de kommer ge järnet för att de redan sett vad de vill göra. Så då kommer de hit och ger järnet, säger Persa Seyoum.

Vad är det de vill göra då?

– De vill danska och ha kul, samtidigt må bra, säger Persa Seyoum.

Amanda Lindström
amanda.lindstrom@sverigesradio.se
P4 Malmöhus

Sofia Bjurs
sofia.bjurs@sverigesradio.se
Kulturnytt i P1