Idag får man börja fiska hummer på västkusten

2:29 min

Idag är en speciell dag för många människor på västkusten i Sverige. Från och med idag får man fiska hummer. Det kallas hummerpremiär.

Hummern är det största kräftdjuret som lever i havet utanför Sveriges västkust. Det är en fin maträtt på många restauranger.

Man får bara fiska hummer under en viss tid på året. Och man får inte fiska hur mycket man vill. Det är för att skydda humrarna så att de inte försvinner från havet. Idag får man börja fiska. Professionella fiskare får fiska hummer till och med den 31 december. Alla andra får fiska hummer fram till den 30 november.

Man fiskar hummer genom att slänga burar i havet. En sådan bur kallas tina, men på dialekten i Bohuslän säger man tena. Man lägger ett bete i tinan, till exempel fisk. Sedan släpper man i tinan och låter den sjunka ner till botten. Efter några dagar kan man åka tillbaka och plocka upp tinan , för att se om den har fångat några humrar.

De första tinorna slängdes i havet utanför västkusten klockan 7 i morse. Ing-Marie Lagnéus och Kerstin Magnusson vaknade tidigt för att åka ut på havet, utanför Fiskebäckskil. En reporter från P4 Väst följde med dem i båten när de slängde i tinorna.

– Nu åker första tenan i. Och så önskar vi den lycka till. Nu ska den sjunka ner till botten, säger Ing-Marie Lagnéus.

Ing-Marie Lagnéus tycker det är kul att bevara traditionen med att fiska hummer, säger hon till P4 Väst.

– Det är alltid det här att det är kul att komma ut, och kul att bevara traditionen, och kul att fiska. Skönt att vara ute, helt enkelt, säger Ing-Marie Lagnéus.