Bryssel

Cypern blockerar EU-sanktioner mot Belarus

1:57 min

Ge stöd och inför sanktioner. Det var uppmaningen från Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja på besök i Bryssel. Men sanktioner från EU dröjer.

På plats i EU-parlamentet här i Bryssel uppmanade Svetlana Tichanovskaja EU att införa sanktioner mot de som är ansvariga för valfusket i augusti och för våldsamheterna mot demonstranterna.

Tidigare på dagen åt hon frukost med EU:s utrikesministrar som hon hoppades skulle ge klartecken till sanktioner. Men sådant klartecken kom inte.

EU har visserligen förberett sanktioner och det finns en färdig lista med namn på 40 personer som ska vägras inträde i EU och få sina europeiska tillgångar frysta. Men beslut om sanktioner kräver enhällighet och ett land, Cypern, har hittills ställt sig på tvären.

För att godkänna sanktioner mot Belarus kräver Cypern sanktioner mot Turkiet, med anledning av att Turkiet borrar efter gas och olja i vatten som Cypern och Grekland anser tillhöra dem.

Men få EU-länder vill gå med på sanktioner mot Turkiet i det här läget. Man hoppas på dialog och vill inte störa den processen med nya sanktioner. Frågan om Turkiet ska också diskuteras på högsta politiska nivå när EU:s ledare träffas på toppmöte här i Bryssel i slutet av veckan.

Därför dröjer alltså EU:s sanktioner mot Belarus, vilket Sveriges utrikesminister Ann Linde beklagar.

– När det verkligen behövs så klarar inte EU av att fatta ett sådant beslut. Det är väldigt synd, jag beklagar det, säger hon.

Men oavsett sanktioner eller inte, så kommer kampen för fria och rättvisa val i Belarus att fortsätta, lovar oppositionsledaren Tichanosvsjaja.

– Vi kommer fortsätta demonstrera i veckor, månader, år, om så krävs, sa Tichanovskaja i EU-parlamentet.