Vaccinkapplöpningen

Planer för test av svenskt corona-vaccin till våren

1:49 min

Det svenska covidvaccinprojektet går framåt och forskarna hoppas under oktober lämna över sin kandidat till ett svenskt företag.

Flera av de stora globala vaccinprojekten är redan inne i de avslutande testerna. Men de svenska forskarna menar att deras kommande vaccin senare kan komplettera de vaccin som blir färdiga först.

– Vi är inte med i det här snabba racet, utan vi vill ha ett långsiktigt fungerande vaccin säger professor Matti Sällberg på Karolinska institutet.

Forskarna hoppas att man inom ett par, tre veckor har resultat från försök som bekräftar att vaccinet med arbetsnamnet OC-007 fungerar i djur. Enligt Matti Sällberg innebär det ett första steg mot ett svenskt covidvaccin på marknaden.

– Vi hoppas att i oktober lämna över vår vaccinkandidat till ett svenskt företag som ska producera det åt oss, säger han.

Om Läkemedelsverket ger sitt godkännande hoppas man att inledande tester av OC-007 på människor kan komma igång till våren. De stora så kallade Fas 3-studierna, där många människor testas med det nya vaccinet, planeras till nästa höst.

– Det innebär att vi under 2022 eller 2023 skulle kunna ha ett färdigt svenskt vaccin, både med ett bra antikroppssvar och ett T-cellssvar, som troligtvis bättre kan skydda oss mot framtida coronautbrott säger Matti Sällberg.