Arkeologi

Historiskt fynd – 2 500 år gamla sarkofager har hittats

1:57 min

I Egypten har man gjort ett nytt arkeologiskt fynd bestående av 27 sarkofager som enligt egyptiska myndigheter aldrig tidigare varit öppnade. Sarkofagerna, flera av dem kroppsformade kistor av trä, är 2500 år gamla och välbevarade. Egyptiska turism- och antikvitetsminister säger att detta senaste fynd bara är början.

Kistorna är prydda av målade ansikten med kajal runt ögonen och huvudbonader där 2500 år gamla färger, tegelrött och blått bland annat är bevarade.

Upptäckten beskrivs som ett storfynd, 13 av sarkofagerna upptäcktes så sent som i fredags i Saqqaraområdet i Memfis, 16 kilometer söder om Gizapyramiderna utanför Kairo.

Hela området är klassat som världsarv av FN:s kulturorgan UNESCO, egyptiska myndigheter säger att man förväntar sig att göra fler upptäckter i området. Något man hoppas ska locka turister.

Turistnäringen är livsviktig för Egypten, men efter år av oroligheter har nu även pandemin har slagit hårt. Pyramidområdet i Giza var till exempel helt stängt i tre månader, för desinfektion och trängselminimering. Inga turister släpptes förrän i juli.

Nu finns storslagna planer på att förvandla Giza till världsturismens huvudstad, med parker och service som ska hålla högsta standard och en linbana som ska transportera turister fram och tillbaka mellan pyramiderna och det omtalade nya museet som ska invigas strax nedanför Gizaplatån.

Men samtidigt får Egypten skarp kritik från tidigare UNESCO medarbetare för två 8-filiga motorvägar som just nu byggs i Giza och Sakkara. Den ena strax söder om pyramiderna, den andra nära det område i Sakkara där det senaste fyndet av sarkofager gjorts.

Egyptologer varnar för att motorvägarna kan komma att skada både pyramiderna och ännu ej upptäckta arkeologiska skatter som riskerar att asfalteras över.