Läkare har skrivit ut mycket mindre antibiotika i år

3:07 min

Antibiotika är läkemedel mot infektioner från bakterier. Läkare har gett mycket mindre antibiotika till patienter i Sverige i år.
Experter tror att det kan bero på arbetet mot coronaviruset.

Antibiotika är medicin som används mot infektioner från bakterier. Antibotika fungerar inte mot virus. En läkare måste skriva ut ett recept för att man ska få antibiotika i Sverige.

Men antibiotika ska bara användas när det verkligen behövs. När man använder mycket antibiotika så blir bakterier resistenta. Det betyder att antibiotikan inte längre hjälper mot de bakterierna. Det kallas antibiotikaresistens. Det här är ett stort problem. Det kan bli svårt eller omöjligt att behandla vissa infektioner i framtiden. Därför är det viktigt att minska användningen av antibiotika.

Strama är en grupp experter som jobbar för att man ska använda mindre antibiotika i Sverige. Och det har minskat under många år. Men i år har det minskat extra mycket. Experterna har undersökt hur mycket antibiotika läkare skrev ut från januari till augusti i år, och jämfört det med samma tid förra året. Mängden antibiotika minskade med 16 procent i år. Så mycket har det aldrig minskat tidigare. Det säger Stephan Stenmark som är ordförande för gruppen, till Ekot.

– Under den tid som jag kan överblicka har vi aldrig sett en sån här snabb förändring i antibiotika-förskrivningen i Sverige, säger Stephan Stenmark.

Experterna vet inte säkert varför det har minskat så mycket i år. Men de tror att arbetet mot coronaviruset är en orsak. Alltså att man ska stanna hemma även om man bara är lite sjuk, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra. Det gör att andra sjukdomar också sprids mindre. Om färre personer blir sjuka i infektioner, så skriver läkare ut mindre antibiotika, säger experten Stephan Stenmark.