
Forskare har upptäckt norrsken på en komet
Planeter och månar är inte de enda himlakropparna med norrsken i vårt solsystem. Genom noggranna mätningar har forskare upptäckt ytterligare en sorts himlakropp med norrsken - en komet.
För första gången har forskare upptäckt norrsken på en komet. Det är ifrån den Europeiska rymdorganisationen ESAs rymdsond Rosetta som mätningarna av kometen 67P gjorts. Anders Eriksson vid institutet för rymdfysik i Uppsala är en av forskarna bakom studien
- När vi först hade samlat alla mätningarna - av UV-ljus, av elektroner, av plasmatäthet och av gastäthet - och upptäckte bilden som kom fram av det här så tittade vi bara på varandra och sa: "men, det här är ju norrsken".
Man vet sedan tidigare att det dansande ljusfenomenet förekommer på andra planeter och även månar i vårt solsystem, men det här är det första beviset av norrsken på en komet. Men även om det beter sig som ett norrsken på jorden så fungerar det lite annorlunda.
- Det är lite speciellt det här eftersom en komet beter sig annorlunda än jorden. Jorden har ett eget magnetfält men kometen lånar ett istället av solvinden när den blåser förbi. Men det visar sig att det ändå kan bli liknande saker runt kometen som runt jorden - att man har elektroner som får sin energi i närheten av kometen och sen kraschar in i kometatmosfären och orsakar ljus - och det är så det funkar på jorden också.
Vi kan inte se norrskenet på kometen 67P eftersom det svaga skenet dränks av solljus men mätningarna talar sitt tydliga språk, och Anders Eriksson och hans kollegor är glada att forskningen kan fortsätta trots att de fick ta farväl av rymdsonden Rosetta som avslutade sitt två-åriga uppdrag 2016.
- Det här ju ett exempel på att vi faktiskt får vetenskap tillbaka från det vi höll på med så länge. Först höll vi på och byggde i tio år, sen tog det tio år att ta sig fram genom solsystem och sen var vi två år vid själva kometen. Nu sitter vi på en jättehög med data som vi fortfarande håller på att analysera och det kommer vi fortsätta med länge än.
Referens: Galand, M., Feldman, P.D., Bockelée-Morvan, D. et al. Far-ultraviolet aurora identified at comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Nature Astronomy (2020). DOI: https://doi.org/10.1038/s41550-020-1171-7.