Poliskontroll

Stockholmskrogar har brister i brandsäkerheten: ”Livsfarligt”

1:30 min

Flera Stockholmskrogar brister i brandsäkerhet. Vid ett hundratal kontroller som Stockholmspolisen utförde i helgen hittades ett flertal allvarliga brister.

På två pubar var nödutgångarna helt blockerade, förklarar Patrick Widell som var ansvarig för insatsen under helgen.

– På ett ställe fick man använda en ishockeytackling för att få upp dörren. Och du kan ju tänka dig om det börjar brinna och det är massor av unga människor som det var den här gången, som ska försöka ta sig ut, och så fastnar man i dörren och så får man flera omkomna. I ett annat fall var dörren helt blockerad och det är samma sak där, det är livsfarligt om det händer något. Det ser vi mycket allvarligt på, säger Patrick Widell.

14 av de 110 kontrollerade nödutgångarna på bland annat klubbar och restauranger fick anmärkning. Förra året fick lika många krogar anmärkning gällande brandsäkerhet, men då gjordes 167 kontroller.

Den här utvecklingen ser Patrick Widell mycket allvarligt på, eftersom det är en livsfara om människor skulle fastna i dörren. Krogarna som brister i säkerhet kan få vite eller i värsta fall bli av med alkoholtillstånd, men enligt Patrick Widell behöver polisen större befogenheter.

– Jag skulle vilja kunna dela ut böter för den här dörren är en uppenbar risk, men finns inget straffbart med att blockera, vi borde kunna dela ut böter direkt när vi ser såna här allvarliga brandsäkerhetsrisker, säger han.