Coronakrisen

Var tredje krog bryter mot coronarestriktioner

2:04 min

Många storstadskrogar följer inte smittskyddsreglerna. Var tredje Stockholms- och Göteborgskrog har fått en anmärkning om bland annat trängsel sedan kontrollerna startade.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt för vi har hållit på med de här kontrollerna och de här reglerna har i princip gällt sedan i slutet på mars och vi har snart gjort 2 000 inspektioner. Nu när man tittar på de senaste inspektionerna är det fortfarande drygt en tredjedel som resulterar i anmärkningar. Så nej, jag tycker inte det går åt rätt håll direkt, säger Peter Brådenmark, enhetschef på Miljöförvaltningen i Stockholm.

Hittills har korgarna i Stockholm fått totalt 600 anmärkningar för att reglerna kring trängsel och smittspridning inte har följts. Det är en tredjedel av alla kontroller som har gjorts.

– Det är svårt att säga huruvida de fuskar eller ej men jag tycker ändå att med den informationen och kunskap som jag tror att de flesta krögarna har så borde inte det här vara okänt för dem, säger Peter Brådenmark.

Av de 900 kontroller som gjorts i Göteborg har nästan 300 fått någon typ av anmärkning. 26 av dem hotas av dyra viten eftersom bristerna anses vara så allvarliga.

När fyra Stockholmskrogar inte tog hoten om vite på allvar skickades det vidare till förvaltningsrätten som kan utdöma mellan 10 000 och 25 000 i vite. Men i Malmö svider den avgiften betydligt mer än så. En krog som inte sköter sig riskerar mellan 75 000 och 150 000 i vite.

– Vi har lagt oss på en nivå som vi tycker är avskräckande för den verksamheten som det riktar sig mot, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen där.

Det här verkar ha funkat. I Malmö är det bara drygt var tionde krog som har fått en anmärkning om trängsel. Men den senaste helgen var det stökigare än vanligt, elva av 50 kontrollerade krogar fick anmärkning om framförallt trängsel.

– En spekulation som jag själv har haft är om det har någon koppling till att man har infört hårdare restriktioner i Danmark igen, där nu restauranger och krogar och caféer måste stänga klockan tio, säger Arvid Nordland.